Nem kell feltétlen tavaszig várnunk ebben a februári szürkeségben a színpompás virágok előbukkanására. Számos, télen is virágzó,látványos beltéri cserepes növény beszerezhető az irodákba, hogy mosolyt csaljon arcunkra és a hétköznapokba. Íme néhány a mi kedvenceinkből:

MIKULÁSVIRÁG

Euphorbia pulcherrima

Talán az egyik legismertebb téli növénydíszünk mind közül. A mikulásvirág nem tartozik a legigénytelenebb fajták közé, tartása mégsem igényel nagyfokú gondoskodást, csupán arra kell fokozottan ügyelni, hogy mindig elegendő tápanyagot kapjon.

Fény- és vízigénye közepes, ám ha teheted, akkor a lakásod egy világosabb, melegebb részében kapjon helyet, ahol a hőmérséklet általában 17-22°C között mozog. Ha azt szeretnéd, hogy a növényed a következő évben is díszítse az otthonodat, akkor a színes levelek lehullása után mindenképpen vágd vissza a hajtásait körülbelül 15-20 cm hosszúságig úgy, hogy ne maradjon ötnél több visszavágott hajtás.

KARÁCSONYI KAKTUSZ

Zygocactus truncatus

A karácsony kaktusz származási helye: Brazília. Igen népszerű növény hazánkban, több színben is kapható. Októbertől – márciusig virágzik.Ha jól gondozod, egész télen virágzó dísze lesz irodádnak!Ne változtasd a helyét és ne forgasd a cserepét, ha egyszer megszokott egy állandó helyet és ott jól érzi magát, ne tedd máshová. A karácsonyi kaktusz túl melegben nem virágzik, ezért tedd kb. 15-20 fokos helyre. Ha azt látod, hogy a bimbók leesnek az a melegnek köszönhető, ilyenkor tedd a növényt egy világosabb helyre. Ha a levelek puhák, és sárgulnak, akkor túlöntözted a növényt!

CIKLÁMEN

Cyclamen

Szív alakú levelei és pillangóvirágai teszik a cikláment a Valentin nap kedvenccé. Megfelelő körülmények között tartva, a virágok örökké tartanak. A ciklámen alacsony hőmérsékleten virágzik – ideális esetben 18°C alatt – közvetett vagy szűrt fényt, nedves, de jó vízelvezetésű talajt, valamint alevélzet szárazon tartását igényli. Végtelen sok színben kapható; kicsiben és nagyban is garantáltan elbűvöl.

BROMÉLIA

Bromeliaceae

A broméliák a trópusok legszínesebb és legváltozatosabb növényei. Eredeti élőhelyük a trópusi dél amerikai őserdő, de ma már nálunk is széles választékban fordulnak elő ezek a különleges dísznövények.
A broméliák virágzási ideje akár egy -másfél hónapig is eltarthat, de virágzás után színes tarka vagy épp csíkos levélzetükkel is szép szobadíszek maradnak. A levélrózsa közepében szereti a friss vizet, a legjobb a lágy vagy esővíz. Növekedési időszakban és a virágzás alatt kéthetente adj neki tápoldatos vizet. A téli száraz fűtött lakásban gondoskodj a megfelelő páratartalomról.

KORALLVIRÁG

Kalanchoe

Korallvirág ma már minden virágboltban és kertészetben kapható és az ára is kedvező. Van, aki több cseréppel is vásárol, de van, aki nem is sejti milyen kis csodát tart a kezében. Tudtad, hogy a korall virág egész évben virágzik? A folyamatos virágzás titka; kevés víz, sok fény, és állandó metszés.
A túllocsolás káros lehet a növény számára, hiszen a pozsgások családjába tartozik, így a leveleiben tárolja a vizet. Így amikor a földje már kiszáradt, a növény levelei még tele vannak medveséggel. Fényre azért van szüksége, hogy szép színes virágokkal ajándékozzon meg minket, így érdemes világos helyre tenni a cserepét.
Metszés: Amikor egy kis virágzat elnyílik, a növényen azonnal vágd le a tőről, majd a virágzás végén a zöld részt is metszd meg, mert csak így tudod újabb virágzásra bírni kedvenced.
Tápoldat: Kéthetente pótold a tápoldatot a növénynek, mert egy virágzás kimeríti a tápanyag készletét.

Reméljük, nagy örömöd leled a fenti növények gondozásában és kitart pozitív lelkesedésed az első tulipánok virágzásáig!

képek: pinterest