Őszből télbe haladva nemcsak odakint változik meg az időjárás, de a belsőterekben is új klimatikus viszonyok alakulnak ki, melyekhez a növényeknek is alkalmazkodniuk kell.

A rövidülő nappalok és a fűtésszezon mind-mind kihívást jelentenek szobanövényeinknek.

A növényeknek a napfény adja az energiát az életükhöz, ezért az őszi-téli napfényszegény időszakban egyfajta „energiatakarékos üzemmódra váltanak”.Ilyenkor a növények egy kicsit érzékenyebbek, de megfelelő gondozással könnyen átvészelik a téli időszakot. A következőkben néhány olyan alapelvet illetve megoldást szeretnék bemutatni, amely segít a növényeknek a téli időszakban.

1. FELKÉSZÍTÉS
Teleltetés előtt gondosan nézzük át a növényeinket! Mossuk le róluk a port, töröljük át a cserepeket, ha kártevőt találunk, kezeljük a betegséget azonnal. A beteg növényi részeket vágjuk le, az elszáradt leveleket, virágokat távolítsuk el, mert ezek nagyon jó táptalajt adnak pl. a gombás megbetegedéseknek. Végezzünk kisebb nagytakarítást: a virágtartókat, kaspókat mossuk el fertőtlenítős vízzel és az alátéteket is tisztítsuk meg!

2. NAPFÉNY
Minél világosabb egy növény levele, annál fényigényesebb. Pl. a fikuszok esetében a tarka levelű (Ficus benjamina) jobban szereti a fényt, mint a vastag, sötétebb levelű társa (Ficus elastica). Télen gyengébb a napsütés, így ilyenkor azok a növények is szeretik a világosabb helyet, amelyek egyébként könnyen megégnek a közvetlen napfénytől. Nappal lehetőleg ne engedjük le a rolót és ne húzzuk be a sötétítő függönyt, hiszen ez még tovább csökkenti a fényt a szobában.

3. ÖNTÖZÉS
Egy aranyszabályt sosem szabad elfelejteni: ha kevesebb fény juta növényeknek, akkor kevesebb vízre van szükségük. Ezért nagyon fontos ügyelni arra, hogy ritkábban és kisebb vízadaggal locsoljuk ősszel és télen a szobanövények földjét.
Minél hűvösebb helyen van egy növény, annál óvatosabban kell öntözni! Az ujjunkat nyomjunk a cserép földjébe és ha még nedvesnek érezzük, ne locsoljunk. A felső réteg hamarabb kiszárad, így ha az már száraz, a gyökérlabda még épp nedves, akkor ideje a locsolásnak. Ha mégis kiszárad a növényünk földje,akkor alulról öntözzük meg, hogy onnan meg tudja magát szívni.

4. TÁPOLDATOZÁS
Télen a növények pihennek vagy legalább pihenni próbálnak még akkor is, ha fűtött szobában vannak. Ilyenkor nagyon óvatosan bánjunk a tápoldatokkal! Ha sötét, hűvös helyen vannak a virágaink, egyáltalán ne tápoldatozzuk őket! Ha hűvös és világos helyen vannak a növényeink, a többségük akkor is megvan műtrágya nélkül tavaszig. (Természetesen az aktív, virágzó növények kivételt képeznek ez alól, ők nem pihennek, nyugodtan tápoldatozhatjuk őket, hogy szépen virítsanak, de ne essünk túlzásba!) Ha fűtött, világos lakásban vannak a növényeink, akkor is legyünk óvatosak, mert még tápoldatozás nélkül is megnyúlt és gyenge hajtásokat hozhatnak.

5. FŰTÉS
A padlófűtés kifejezetten káros a cserepes növényekre, így közvetlenül a padlóra ne tegyük le őket! A fűtőtestből feszálló melegért sem rajonganak a növények, így abba az ablakba, aminél a radiátor van, egyáltalán ne tegyünk növényt. Óvatosan szellőztessünk, mert a hirtelen hideg levegőtől megfázhatnak a növényeink: a fikusz vagy a mikulásvirág is nagyon érzékeny a hidegre, ezeknek elég egy pár perces szellőztetés is és máris ledobja a leveleit. Ha a fűtött lakásban vannak a növények, párásítsunk! A növényeket lehetőleg egy helyre tegyük, hogy kialakulhasson egy kis mikroklíma körülöttük. Tehetünk közéjük vizes edényeket, spriccelhetjük a leveleiket vízzel vagy beszerezhetünk egy párásító készüléket. Ha figyelünk erre, sok kártevőtől és indokolatlannak tűnő levélhullástól kímélhetjük meg magunkat.

Forrás:
https://hedihobbi.blogspot.hu
http://szobanovenyekgondozasa.network.hu
http://www.szepkertert.hu

Fotók: pinterest