Avagy, hogyan lettek a párizsi luxusáruházak irodai dolgozóiból városi kertészek.

Le Bon Marche és a La Grande Epicerie, két meghatározó elegáns nagyáruház Párizs belvárosában úgy határozott, hogy közös tetőfelületeiken városi tetőkertet hoznak létre az ott dolgozó alkalmazottak legnagyobb örömére. Nem titkolt céljuk, hogy megteremtsenek egy, a munkaszünetekben látogatható ebédelésre alkalmas helyet, ahol a szerencsés dolgozók saját zöldség- és gyümölcstermesztéssel, kertészkedéssel foglalkozhatnak saját örömükre.

Az elmúlt hónapban 700 négyzetméternyi ültetőplanténert helyeztek el, amiben közel 60 fajta gyümölcsöt, zöldséget és fűszernövényt termesztenek a kollégák,többek között epret, cukkinit és levendulát.

A lenyűgöző kilátás és annak lehetősége, hogy munkaidőben megtanulhatnak kertészkedni, közel 200 üzletet csábított jelentkezésre, vagyis majd 1500 alkalmazott között sorsolással kellett eldönteni azok körét, akik ültetőládás növényt gondozhatnak az évben. Ezzel az újítással sikerült az üzleteket a városi kertészkedésért folytatott küzdelem áramlásába vonzani.

2020-ig Párizs városának önkormányzata célul tűzte ki hogy legalább 100 hektárnyi zöldtetőt, járdaszegélyt és zöldfalat hoz létre a városi kertészkedés céljául.

„Az első napokban több időt töltöttünk a kilátás csodálásával, mint az ültetőplanténerekkel, de mostanra mindenki szerint ez egy remek helyszín a kertészkedésre és a kollégákkal való közös beszélgetésekre.” – meséli Charlotte Arnoux foglalkoztatási asszisztens és kezdő kertész.

Arnoux és 7 kollégája felváltva gondozzák a maguk 3×1 négyzetméteres növényládáját, melyben sóskát, bazsalikomot és többféle paradicsomot termesztenek növényvédőszerektől mentesen.

Az áruházat látogató vásárlók nincsenek tájékoztatva a fejük felett zajló kertészkedésről, nem is látogathatják azokat, viszont az áruház vezetősége szívesen fogad látogatókat más vállalatoktól, akik hasonló kezdeményezést forgatnak a fejükben és kíváncsiak a párizsi példára.

„Tekintettel arra, hogy ez milyen hatással van a személyzet közérzete, a beruházás költsége minimális volt.” mondja Hubert Genet műszaki igazgató. Az üzlet saját karbantartó és technikai csapata hozta létre a konténereket a keskeny tetőre, átváltoztatva azt városi tetőkertté.

A termények 1 méter magas ládákban növekszenek, ami kényelmesebbé teszi gondozásukat, de a növények valójában 15 cm vastag földrétegben növekednek a ládák tetején, mert így fértek bele a tető súlykorlátozásába.

Nicolas Bel, alapítója a városi kertészkedésben úttörő Topager-nek elmesélte, hogy a mikro-csepegtető öntözés, valamint a kavics-és membrán vízvisszatartási rendszernek köszönhetően nedves, mély talaj jellegű környezetet hoznak létre, ami ideális a növények növekedéséhez.

VeroniqueRoussin a Le Bon Marche ruhaosztály vezető beosztottja büszkén mondta el milyen mennyei rebarbara tortát sütött a tetőn termesztett rebarbara szárakból, melyből a kollégáknak is vitt be az áruházba. „Mi gyakran feljövünk a tetőkertbe reggelizni vagy együtt ebédelni és, hogy gondozzuk kicsit a növényeinket.És ez valahogy mindig arra inspirál minket, hogy más újítási ötleteken gondolkodjunk”.

Forrás: http://www.reuters.com/article/us-france-urban-gardening-idUSKCN1111Y6