– azaz a háttérszereplők, akik mindig jelen vannak, de nem sűrűn kapnak főszerepet

Összeállítottunk egy kis sort azokról a filmekről, a teljesség igénye nélkül, amelyekben a növények – ha nem is főszerepet és néha csak pillanatokra -fontos szerepet kaptak.

1. Legyen mindjárt az első a Zöld kártya, azaz a Green Card c. film AndieMacDowell és GérardDepardieu főszereplésével, amelyben a hölgy főszereplő lakásának része egy gyönyörű üvegház telis tele gyönyörű növényekkel.

 

2. Ha már üvegháznál tartunk, talán nem sokan látták, de azért nagyon jó film a DorisDuke életét bemutató Bernard és Doris c. film, amelyben a dúsgazdag hölgy különleges kapcsolatba kerül a komornyikjával és számos jelenet játszódik növények között. Bár a filmből nem derül ki, Doris 46 évesen létrehozta apja emlékére a DukeGardenst és egész életében nagy figyelmet szánt a növényekre, különös tekintettel az orchideákra.

 

3. Valószínű sokan emlékeznek a Dennis, a komisz c. vígjáték klasszikus jelenetére, amikor Wilson bácsi és baráti társasága hatalmas izgalommal várják az éjkirálynő kaktusz (Selenicereusgrandiflorus) virágzását, amely valóban éjféltájban kezd pompázni. A filmes poén kedvéért ez a kaktusz pillanatok alatt elhervad, a valóságban azért ez eltart pár óráig.

 

4. Walter Matthaunál maradva jöjjön A kaktusz virága… A színészóriás úgy tűnik vonzódik a kaktuszokhoz, no meg az asszisztenséhez. Ingrid Bergman tökéletesen alakítja a visszafogott, elegáns, finom nőt, aki olyan, mint a kaktusz az íróasztalán: kívülről megközelíthetetlennek tűnik és szúrós, valójában csupa izgalom és ahogyan Bergman a filmben kivirul, úgy a kaktusz is gyönyörűen kivirágzik. 

 

5. Ha csak annyit mondunk: szerelempáfrány, akkor valószínű, hogy sokan rávágják, igen, ez a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt c. rózsaszín ködben úszó könnyed és romantikus vígjáték szerelempáfránya lesz. Vigyázni kell rá, mert elhervad, ha nem locsolják!

 

6. És végül jöjjön a nálunk topkategóriás kultuszfilm a Leon, a profi, valamint az egyik legstrapabíróbb növény. A fekete ruhás, keveset beszélő Leon bérgyilkos (Jean Reno), egyedül dolgozik, magányosan él és legjobb barátja egy növény, amit viszont hihetetlen figyelemmel gondoz és szeret. Ez egy igazán szép barátság 🙂