A hidrokultúrás növények egyre nagyobb teret hódítanak, már nem csak az irodákban és közintézményekben, de a magánlakások díszítőjeként is egyre elterjedtebbek.

Aki vállalja az egyszeri minimális többletráfordítást, annak nem csupán a növényei lesznek tartósan szebbek, de hosszabb távon sok pénzt is megtakarít.

DE MI IS AZ A HIDROKULTÚRA?
Miben különbözik a klasszikus cserepes növényemtől? Nem a növény más, hanem a közeg illetve a szisztéma, amit alkalmazunk. Föld helyett agyaggranulátumot használunk. A rendszer beépített vízmércét tartalmaz. A tápanyag: speciális műtrágya.

A vízmérce lehetővé teszi a túlöntözés elkerülését, a tartóshatású, speciális műtrágya optimálisan táplálja a növényt.A növényeket szaporítás után nem földben, hanem agyaggranulátumban gyökereztetik és nevelik tovább. A gyökerek meg tudnak kapaszkodni és biztosan tartják a „föld’ feletti részeket, fel tudják venni a vízben oldott tápanyagokat. A golyócskák a kiégetés során teljesen kemény héjúvá, neutrálissá, porózussá, könnyűvé válnak. A vizet könnyen felszívják és tartalékolják.

 

TÖRTÉNETE
Napjaink belsőépítészeti követelményei mellett, a növénytartás technológiájának változása is közrejátszott a hidrokultúra térhódításában. Az eljárás egyáltalán nem új keletű. Az 1800-as évek közepén a kezdeti kísérletek után, többek között a II. világháború hadiélelmezésében játszott nagy szerepet, majd innen vonult be a beltéri növénytartás megoldásai közé.A jelenleg is használt rendszerek alapját a svájci Vetter cégnél dolgozó G.Baumann dolgoztaki. Rendszere a LUWASA (Luft-Wasser-Sand). Ehhez a rendszerhez illeszkedő tápanyagot aleverkuseni Bayer cég kísérletezte ki melyet ma is használunk Lewatit HD 50 néven.

 

MIBŐL ÁLL?
• Támasztó közeg: kb.1200 0C fokon kiégetett mészmentes agyaggranulátum.
• Nevelőcserép: a hidrokultúrás növény nevelésére, tartására szolgáló áttört falu tartócserép.
• Tartó edény, díszkaspó: műanyag, kerámia
• Vízmérce: a növénytartóban lévő víz szintjét mutatja minimum – optimum – maximum beosztással.
• A tápanyag: ionkicserélés elvén működő, hosszú oldódási idejű kismérető műgyanta golyók. Átmérő 1-2 mm.
• Víz: földes kultúrák esetén is használt csapvíz.
• A növény: már kezdetektől hidrokultúrás körülmények között nevelt növények

 

MIÉRT JÓ?
Szebb növények, ritkább öntözés, hosszabb élettartam és nem szükséges átültetés. Ezt érdemes számba venni, ha a kétségtelenül drágább megoldást mérlegeljük.Steril közeget használva egészségügyi intézmények, uszodák és éttermek is bátran választhatják.
A hidrokultúrás rendszer fő erénye a biztonság! Ki lehet küszöbölni az emberi tévedést. Nem kell kertésznek lenni, hogy tudjuk mikor kell öntözni, mennyi víz kell a növénynek. Minden tartóban van 1 db vízmérce a növények számától függetlenül. Csak akkor kell öntözni, ha a mérce mutatója a minimum alá került!További előny, hogy a hidrokultúrás növényeket hosszabb idő elteltével sem kell átültetni. Nincs további költség, nem kell nagyobb kaspó, nincs a helyszíni munkával járó kellemetlenség. Használatával nagymértékben csökkenhet a növényápolás fajlagos munkaigénye. A növénycsere egyszerűbb és tisztább.A növények szebbek, mert a tápanyagellátást (speciális – 6 hónap alatt lebomló) műtrágya biztosítja. A ciklus leteltével a tápanyag újra adagolható.

Forrás:

Homepage

http://www.fitoland.hu