Hogyan küzdhetünk az elsivatagosodással és fordíthatjuk vissza a klímaváltozást?

„Masszív viharzóna – tökéletes vihar- közeledik felénk. – Ez a tökéletes vihar, amely bennünket fenyeget, a népességnövekedés következménye, azé, hogy közel 10 milliárdan vagyunk már: a szárazföld sivataggá alakul, és persze a klíma is változik.„ – hallhatjuk Allan Savory lenyűgöző előadásában mely egyszerűen magyarázza az elsivatagosodás jelenségét és a folyamat visszafordításának egyetlen működő metódusát. A világhírű, elismert ökológus-botanikus őszintén mesél Afrikában és az USA-ban zajló több tíz éves kutatásairól és tapasztalatairól. Jó szívvel ajánljuk megtekintésre a beszéd videóját, melyet megnézhetünk a méltán népszerű TED-Talks előadások sorában.

A mai kor embere felismerte azt, hogy amennyiben a fosszilis energiahordozókat technológiával pótoljuk, megállítható a drasztikus széndioxid kibocsátás. De a fosszilis, széntartalmú üzemanyagok – a kőszén és a földgáz – messze nem az egyedüli okai a klímaváltozásnak. Igazi sivatagok ott jönnek létre ahol a klimatikus viszonyok szélsőségesen csapadékmentesek és a vegetáció már eltűnőben van.

Ahol a nedvesség egész évben garantált, azokon a helyeken csaknem lehetetlen a kopár talaj kialakítása. Akármit csinál az ember, a természet hamar betakarja a talajt és megvédi a gyökérzónai életet. Ma a szárazföld körülbelül egyharmada az elsivatagosodással küzd. Ahol fogy a növényzet és nem takarja a felszínt, ott az időszakosan lehulló nagy mennyiségű csapadék alig órák alatt is képes talajba szivárogni majd kipárologni. Minthogy a víz és a szén sorsa a talaj szervesanyag-tartalmától függ, ha károsítjuk a talajt, szén távozik belőle. A szén visszakerül a légkörbe.

Korábban úgy tanultuk, hogy az elsivatagosodás oka az, hogy a lábasjószág, főleg a marha, a juh és a kecske, túlzottan lelegeli a növényzetet, így a talaj kopárrá lesz és metán termelődik. Majdnem mindenki tudja ezt, a Nobel-díjasoktól a labdaszedőkig” – mondja Savory – „Mert így tanulták, ahogy én is ezt tanultam az egyetemen, és ezt tapasztaltam Afrikában ahol felnőttem. Imádtam a vadállatokat, és meggyűlöltem a haszonállatokat a károkért, amit okoztak. Az ökológiai képzés az egyetemen megerősítette a vélekedésem. De mind tévedtünk!

A korábbi téves felismerés hatására a nemzeti parkok létrehozásakor megszüntették a szarvasmarha és egyéb tenyészállatok legeltetését a védett területeken, de a talaj és a rajta növő vegetáció állapota csak rosszabb lett. Ekkor számításokat végeztek és arra jutottak, hogy az elefánt állomány magas száma okozza a problémát. Ennek hatására az 1950-es években 40 000 elefántot lőttek ki engedéllyel, ám mint utána kiderült, ez volt a legsúlyosabb tévedésük, mert az elsivatagosodás mértéke tovább nőtt. „Nyilvánvaló hogy sosem volt világos eddig, mi okozza az elsivatagosodást, mely sok civilizációt elpusztított már és most globális fenyegetéssé vált.„- ismerte be a kutató.

Ezt követően, több évi összefogás és több kontinensen átívelő kutatás után elismerték, hogy az ember az évezredek során sohasem volt képes kezelni a természet komplexitását. Az élővilág a Földön végtelenül összetett, minden kölcsönhatásban van egymással és ha drasztikusan megváltoztatjuk az eredeti természetes rendszert, az összhang felborul.

Ilyen esetben a legjobb, amit tehetünk, hogy visszanyúlunk az ember előtti állapotokhoz és megpróbáljuk leutánozni azt. Savory végül kidolgozott egy metódust melyben számos szempont alapján meghatározott mintában terelteti a helyieket ellátó lábas jószágokat az őslakosok által, úgy ahogy annak idején a gnú csordákat terelték az oroszlánok és más ragadozók Afrikában. Az állatok időszakos legelésükkel, taposásukkal és trágyázásukkal megteremtették a növények kívánta feltételeket és visszatért a vegetáció. Savory elindította saját alapítványát és projektjét, mellyel oktatja és terjeszti a holisztikus földkezelést és a tervezett legeltetést, minél inkább figyelembe véve a természet komplexitását, a társadalmi és környezeti, gazdasági összefüggésekkel egyetemben.

A mozgalomnak köszönhetően ma már 15 millió hektáron, a világ 5 kontinensén sikerült visszahozni a füves puszták élővilágát, ezáltal újra megkezdeni a talaj táplálását és a ma kifogyóban lévő szén visszapótlását a Földbe. Még többet olvashatsz itt a témáról:http://savory.global/

https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=#t-366375