MINDENT A NÖVÉNY EDÉNYEKRŐL

A szabad talajon kívüli, edényben történő növénytermesztés szokása az ember ősi gondozási és ápolási ösztönének megnyilvánulása, az ókori kultúrába nyúlik vissza.

A görögök virágkultuszának érdekes jelensége az ún Adonisz kertecskék készítésének szokása. Az ókori görögök apró Adonisz kertjei az első, cserépben nevelt kertek lehettek. Nyár derekán ünnepelték ugyanis a görög nők a korán elhunyt szép királyfiú emlékét, ez alkalommal törött agyagedényekbe földet töltöttek, azokat a háztetőkre helyezték, majd az edényekbe gyorsan kikelő és gyorsan hervadó növények (búza, árpa, saláta, ánizs) magját vetették el, a hamar kibontakozó, ragyogó ifjúság és a hirtelen beköszöntő, váratlan korai halál jelképéül.

A hellén oszlopcsarnok-kertekben ólomedényekben virágokat neveltek. Ezt a szokást később a rómaiak is átvették és kődézsákban, melyeket nemegyszer 80 cm vastag földréteggel töltöttek fel, főképp haszonnövényeket termesztettek, egy-egy szép, magányos fás szárú példányt pedig dézsában nevelgettek.

Gondolnád, mennyi féle anyagból készülhet egy virágcserép?Megkülönböztetünk kőből, műkőből, fából, eternitből, terrakottából, műanyagból, öntött gyantából és fémből készült kaspókat, valamint egyéb, például alternatív vessző fonott, geotextíl vagy szövött juta anyagokat.

Az alábbiakban egy kicsit részletesebben a különböző anyagú virágedényekről olvashatsz:

Az AGYAG hétköznapi és sokoldalú anyag, mindenféle kertstílushoz jól illik. Előnyös tulajdonságai, hogy a máz nélküli terrakotta porózus, ennélfogva növénybarát, mert a kezeletlen agyag átengedi a levegőt a gyökerekhez. A kezeletlen terrakotta festhető. Az agyagtartók súlyosak, így megtartják a nehezebb növénykompozíciókat. A terrakotta ideális anyag vidéki stílusú kompozíciókhoz. Hátrányuk, hogy porózusságukból adódóan a vizet hamar elpárologtatják, a növényt gyakrabban kell öntözni, az elpárolgó víz után maradt só pedig kicsapódik a cserép falára. Ha víz kerül a máz alá, a fagy károsítja a cserepet. Két-három szezon alatt a sápadt edény felülete megérik és az algásodásnak köszönhetően bevonat keletkezik rajta.

A legjobb hőgazdálkodása a FÁBÓL készült konténereknek van, a kiegyenlített hőviszonyok miatt a gyökerek optimálisan fejlődnek az ültetőközegben. A gyártás során tartósított kaspók élettartama 10-15 év, de élettartamuk növelése érdekében fém vagy műanyag betéttel kell ellátni. A természetes fából készült ládák diszkrét külsejűeknatúrságukban elegánsak és mindenféle növényhez jól illenek. A fa az egyetlen anyag, ami idővel felújítható. A fa konténereket nem károsítja a fagy, jól festhetőek, pácolhatóak, színűket rendszeresen meglehet változtatni. Hátrányuk, hogy mindenképp kezelni kell őket, mert a kezeletlen fa rövid életű. (Rausch-Timmermann)

A konténeres kertészkedésben összefoglalóan KŐEDÉNYEKről beszélünk, a beton, a terazzo, a természetes kő és a kőporból előállított tárgyak esetében egyaránt. Léteznek olyan növénytároló edények is, amelyek kő alapú anyagból készülnek, formába öntve. A módszer lehetővé teszi, hogy rengeteg formában, méretben és nagy mennyiségben, viszonylag alacsony áron állítsák elő őket. A műkő és kőedények tartósak, azonban súlyuk miatt kizárólag olyan helyre tehető, ahol megfelelő a párkány vagy más támaszték teherbírása. A zománccal bevont edények nagyon dekoratívak, vízhatlanok és könnyen ki lehet őket tisztítani. Gyártanak márványból, homokkőből és mészkőből teknőket, kupákat, vázákat, urnákat és más hasonló edényeket. Létezik betonból készült konténer, ez télen nagyon áthűl és rendkívüli súlya miatt nehezen mozdítható. A kő nem porózus, ezért a virágföld nem szárad ki olyan hamar benne. (Williams)

FÉM konténerek eredetileg újrafelhasznált termékek voltak, ereszcsatornákból, állatitató vályúkból, víztartályokból alakították ki őket. Ezekből és az új fémekből a kortárs technikákkal sokféle formájú, felületű és színű tartó készíthető. A gyártás során a fémet horganyzással, festéssel kezelik, szórófejjel visznek fel rá színes bevonatot illetve polírozzák, így alakítanak ki különféle színűmatt és fényes felületeket. A fémekkel sokféle hatást lehet kelteni, ezért olyan népszerűek. Előnyük hogy fagyállók, könnyűek és stílusos eleganciájukkal külön alkalmasak a modern letisztult kompozíciók megvalósítására. Hátrányuk hogy gyorsan karcolódnak, behorpadnak, az élek mentén élesek, ha nincsenek szakszerűen elmunkálva. A fém konténerek hajlamosak a rozsdásodásra, ezért speciális rozsdamentes bevonattal rendelkezőt kell választani. (Maier)

Manapság legelterjedtebbek a MŰANYAG balkonládák, mivel könnyűek, fagyállóak és kedvező az áruk. A követ, fémet és terrakottát imitáló konténerek az eredeti darabok árának töredékébe kerülnek. Hátrányuk, hogy karcolódnak és a vékonyabb falúak pár évvel a vásárlás után töredezni kezdenek. A szintetikus anyagok rendkívül előnyös tulajdonsága az, hogy súlyukhoz képest nagyon erősek. Tetőteraszokon, erkélyeken érdemes ezeket a masszívnak látszó konténereket használni, hiszen az eredeti súlyos termékeket nagyon nehéz feljuttatni a magasba. (Himmelhuber)

Használatosak még a FONOTT, TERMÉSZETES anyagokból készült edények. Lehetnek fűzfavesszőből, kezeletlenek, hántoltak és kifőzöttek. A tartósabbá tétel érdekében gyakran lakkozással kezelik. Vannak még gyökérből, gyékényből font kosarak, melyeket szintén kezelni kell. Bár ebben a megoldásban is használunk nem ökologikus anyagokat, a külső konténer mégis elbomló, természetes anyagú és kellemes rusztikus hangulatot áraszt. Natúr színei miatt minden növény illik hozzá.

AZ ÚJRA HASZNÁLT ANYAGOK és az alternatív megoldások reneszánszukat élik napjainkban. A már nem használatos konyhai kislétra, mint például virágtartó polc vagy a fa rekeszekből polcrendszer és a raklapokba ültetett gyógynövények nagyon népszerűek és ötletesek. A francia székhelyű BACSAC® cég egy teljes mértékben újrafelhasznált anyagokból készített kétfalú, varrt, geotextil szövetzsákot forgalmaz, direkt balkonkertészkedés céljából. A zsákok hosszú élettartamúak és designosak. (http://www.bacsac.fr)

Nézd meg galériánkat és referenciáinkat, hogy inspirálódj!