Az amerikai PBS TV-csatorna legújabb,  „10 dolog, ami megváltoztatta Amerikát” programjában olyan várostervezési példákat, köztük NYC –i parkokat mutatnak be, melyek segítettek újraformálni az Egyesült Államokat.

Természetesen nem meglepő, hogy 2 New York városi park is bekerült a top 10-be, mégpedig egy régi klasszikus és egy fantáziadús reformer.

Akik jártak valaha a „Nagy Almában” vagy csak jártasak a nemzetközi tájépítészetben, esetleg a klasszikus mozifilmekben, rögtön kitalálhatják, hogy az első nem más, mint a méltán híres Central Park. Második pedig a zseniális High Line, ami azért is érdekes, mert keresve sem találhatnánk két ennyire különböző koncepciójú városi parkot New York-ban.

Az állandó városi tulajdonban lévő 315 hektáros Central Parkot 1857-ben alapították. A tervezési pályázatot 1858-ban nyerte meg Frederick Law Olmsted tájépítész és Calvert Vaux építész, akik munkájukkal valóságos hírnévre tettek szert és azóta számos szabadteret terveztek szerte a világban. A park fő funkciója napjainkban is indokolt, mégpedig oázist, menedéket képezni Manhattan betondzsungelében. Természetes, naturalisztikus kialakításával már-már elhiteti az arra sétálóval, hogy nem is egy felhőkarcolókkal teli metropoliszban jár.

Ezzel szemben a High Line egy kortárs adaptív formája a már beépített területek zöldítésének. A város szívében található használaton kívüli magasvasúti infrastruktúra elemeket gondolták újra és lebontásuk helyett interaktív függő kerteket hoztak létre beültetésekkel: egy zöld sétányt a sugárutak felett. A lenyűgöző barnamezős beruházás méltán vált világhírűvé és számos hasonló projekt példájává.

Aki arra jár, ne hagyja ki, páratlan élmény!

forrás: http://ny.curbed.com/2016/4/12/11412018/central-park- high-line- nyc-parks- change-america fotó: pinterest