Az elmúlt évtizedben az ipar fejlődésével, a népességrobbanásnak és a gyors városiasodásnak köszönhetően, India nagyvárosai óriási környezeti kihívások elé kerültek. Ezekre a legkézenfekvőbb megoldások lehetnének a zöldtetők. Hogy miért is? Nézzünk kicsit utána!

Az Indiai kormány nyilatkozatai alapján napjainkban átlagosan napi 80 ember hal meg a légszennyezés okozta betegségekben, Újdelhiben. Prakash Javadekar környezetvédelmi miniszter szerint a főváros szmogja olyannyira terhelő, hogy az itt élő gyermekek tüdeje a felnőtt láncdohányosokéhoz hasonló és az összes kapcsolódó légzőszervi megbetegedéstől szenvednek. A mindennapok és a légzés Delhiben éveket vesz el az itt lakók életéből, ami hörghuruttal, asztmával, köhögéssel, megfázással valamint mindenféle mellkasi és torokfertőzéssel terhes.

Ezen túlmenően a levegőben lévő dioxidok által okozott savas eső növeli a talaj savasságát, elpusztítja a növényzetet, a halakat és a kétéltű populációkat. Az édesvíz és az óceánok természetes ph értéke felborult. Ez hatással van a halakat és a kétéltűeket fogyasztó állatokra; így tovább fokozódik a szennyezésnek az egész élelmiszerláncra gyakorolt hatása.

A légszennyezés elleni harcban kulcsfontosságúak lehetnek a zöldtetők. Épp ezért nem csak természeti szépségükért, hanem hasznosságuk okán is ösztönözni kell a tetőkertek elterjedését, melyek számos, a fenti légszennyezést előidéző problémára nyújtanak megoldást. Íme, néhány olyan előny, ami szerintünk rendkívül nyomós érv :

  1. Csökkentik a fűtést: A torontói egyetemen Brad Bass egy 2005-ös tanulmánya szerint a zöldtetők csökkenthetik a hőveszteséget és az energiafogyasztást téli körülmények között.

 

  1. Csökkentik az energia használatot 50-90 %-al: A hőszigetelése nyáron is működik, megvédi a belső tereket a felmelegedéstől, így töredékében van csak szükségünk a klíma berendezések használatára, ami ezáltal elősegíti a városok lehűlésest is. Az EPA által hivatkozott, a Green Roofs for Healthy Cities 2004. júniusi konferenciáján bemutatott tanulmány azt is leírta, hogy a zöldtetők több mint 75% -kal csökkenthetik a felhőszakadásokkor lehulló hirtelen csapadék azonnali lefolyását. Fellélegeznek a csatornahálózatok.

 

  1. Természetes élőhelyteremtés: A zöldtetők újra visszahozzák az el-elfogyó madár és rovarvilágot Delhibe. Hát nem csodálatos, amikor pillangóid vannak a tetőn?!

 

  1. Megszűrik a szennyező anyagokat és a szén-dioxidot a levegőből: Amely csökkenti az olyan legúti megbetegedéseket, mint például az asztma.

 

  1. Segítik kiszűrni a szennyező anyagokat és a nehézfémeket az esővízből.

 

  1. Segítik a hangszigetelést az épületben: A talaj hozzájárul az alacsonyabb frekvenciák blokkolásához, miközben a növények magasabb frekvenciákat szűrnek.

 

  1. Növelik a zöldfelületet: A zöldtetők segítségével a vizet a szubsztrát tárolja, majd onnan veszik fel a növények, ahonnan visszavezetik a légkörbe a légzés és a párolgás révén.

 

  1. A zöld tetők nemcsak megőrzik a lehulló csapadék nagy részét, hanem mérséklik a víz hőmérsékletét, és természetes szűrőként működnek átfolyó vízmennyiség esetén. A kormánynak lehetősége lenne ingyenes növény csemetéket biztosítani a zöldtetőt építők számára, hogy ezzel is ösztönözzék a tetőtéri ültetvények terjedését. Támogatniuk szükséges a zöldtetők létrejöttét az állami iskolákban, főiskolákban és irodákban, amelyek így példájukkal ösztönzik a tömegeket, hogy maguk is ilyen környezetileg felelősségteljes gesztusokat teremtsenek.

 

Az Indiában élők zöld gondolkodású emberek remélik, hogy hamarosan egyre több olyan lakos lesz, mint a kolkatai taxis, aki zöldtetőt hordoz saját taxija tetején. És talán India hamarosan olyan lehet, mint Franciaország, ahol a zöldtetők építése lapos tetős épületeken már törvényileg kötelező.

Mi, itthon Magyarországon is hasonlóan törekszünk arra, hogy az állami törvényhozás mindinkább elősegítse a zöldtetők terjedését és velük együtt az olyan természetes szépségekét, amelyeket már sok helyen nem láthatnak a világ szennyezett városaiban.

 

forrás: www.youthkiawaaz.com