Hogy, hogyan lehet Los Angeles szegény negyedében kertészkedésre ösztönözni a helyieket semmi pénzből úgy, hogy mindez szexi és önfenntartó?

Erről tartott inspiráló beszédet Ron Finley, aki elhagyott telkeket, utcaszegélyeket változtat konyhakertté csapatával. És mindezt miért? Szórakozásból, dacból, a szépségéért és hogy némi alternatívát teremtsena gyorséttermeken felnövő generációknak, valamint ott, ahol többen halnak meg táplálkozási problémák miatt, mint utcai leszámolásokban.

26.5 millió amerikai él ma élelmiszer-sivatagban. A kóros elhízás, cukorbetegség és annak szövődményei az egész lakosságot érintő problémák, melynek elszenvedői természetesen a kevésbé tehetősek. Milyen más lenne, ha mindenkinek lenne hozzáférése egészséges ételekhez, hogy valahányszor kilépünk az ajtón a mostani élelmiszer-rendszer káros hatásait végre magunk mögött hagyhatnánk.

„A probléma a megoldás! Az étel a probléma és az étel a megoldás.” Mondja Ron, aki megunta, hogy 45 percet kelljen autóznia ahhoz, hogy vegyen egy almát, amit nem kezeltek rovarirtó szerekkel. Ezért úgy döntött megtermeli magának az utcán. Ő és a csapata, az L.A. Green Grounds összejöttek, és elkezdtek egy zöldség erdőt ültetni, gyümölcsfákat, zöldségeket mindenki örömére és egészségére.

Ron tanúja volt, ahogy a kertje a tanulás eszközévé vált, egy eszközzé a környék átalakulásában. „Ahhoz, hogy megváltoztassuk a közösséget, meg kell változtatni a talaj összetételét. Mi vagyunk a talaj. Meglepődnének, hogy a gyerekekre ez mennyire hat.” A kertészkedés a leginkább terápiás és ellenálló cselekvés, amit csak csinálni lehet, főleg a belvárosban.

A Green Grounds megalakulása óta kb. 20 kertet telepített: általában 50 ember jön el ásni és vesz részt a programokon teljesen önkéntesen. Az a tapasztalat, ha a gyerekek káposztát ültetnek, akkor káposztát fognak enni. Ha paradicsomot ültetnek, paradicsomot fognak enni. De ha ezt nem mutatjuk meg nekik, ha nem tudják, hogyan hat az élelem a testre és elmére, vakon megesznek bármit, ami eléjük kerül.
A kertészkedésben lehetőségünk van arra, hogy megtanítsuk ezeket a gyerekeket arra, hogyan vegyék kézbe a közösségüket és fenntartható életet éljenek.
A teljes előadás megtalálható a TED honlapján szívből ajánljuk többszöri megnézésre: https://www.ted.com/talks/ron_finley_a_guerilla_gardener_in_south_central_la/transcript?language=en#t-499180