Az utóbbi 10 évben a biodiverzitás fontosságára felhívó mozgalmak egyik meghatározó ikonjává vált a Bee Hotel amit itthon Rovar Szállónak vagy Méhmenedéknek is hívunk.

Ha valaki még nem találkozott volna ilyen ránézésre is érdekes konstrukcióval, azoknak röviden ez egy természetes anyagokból készített építmény, mely a magányosan élő méhek és más hasznos rovarok számára kínál megfelelő szaporodási és áttelelési lehetőséget. A méhmenedék sokféle alakú lehet, és alapanyagában is nagyon változatos. Használhatunk hozzá például bambuszt, faágakat, kérget, vagy régi deszkákat.

A méhmenedék elsősorban nem a házi méheket szolgálja, hanem a magányos méheknek ad otthont, segíthet: a kőművesméheken, a levélvágó méheken vagy akár a bundásméheken is. Mivel vannak olyan növényfajok, melyek termőre fordulásukat nem a házi mézelő méheknek, hanem más beporzó rovaroknak köszönhetik, ezért egyre több gazda telepít hasonló méhmenedéket földjei közelébe.

De miért is fontos, hogy legyen ilyenünk a belvárosi lakásunk erkélyén vagy a présháznál a hegyen?

A vadon élő beporzó rovarok vészesen fogyatkoznak az egész világon. Nálunk is. Emiatt fontos, hogy a városban is próbáljunk megfelelő élőhelyet biztosítani a beporzók számára. Ők évszázadokkal ezelőtt szinte velünk együtt éltek: a vályogház falába vagy nádtetős tetejébe fészkeltek. Mára a helyzet megváltozott, építkezési módjaink kedvezőtlenebbek számukra. Ha méhmenedékeket helyezünk ki olyan területekre, ahol van virágzó sövény, kiskert, közösségi kert, vagy változatos növényekkel telepített park, máris segítettünk. A beporzást végző rovarok az egészséges ökoszisztémák kulcsfontosságú tagjai. Ha a városban is szeretnénk egészséges természeti környezetet – tiszta levegőt, fákat, virágokat és paradicsomot az erkélyen –, akkor nem feledkezhetünk meg a rovarokról.

Persze mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogy biztonságos a méhmenedék közelében tartózkodni? Nem fognak megcsípni a rovarok?

Ha nem zavarjuk, zaklatjuk őket, akkor nem. Csendben, nyugodtan megfigyelhetjük életmódjukat, szokásaikat, de ne piszkáljuk őket. Mindenképpen célszerű viszont a méhmenedéket házi kedvenceink számára nem elérhető magasságba tenni. Elméletileg nem nagyobb az esélye a rovarcsípésnek, mintha bármilyen mezőn sétálnánk, vagy a kertben szaladgálnánk. A magányos méhek ráadásul általában sokkal nyugodtabbak, mint a házi mézelő méh.

Még több hasznos információ és méh örökbefogadási lehetőség a http://csipemameheket.hu/ oldalon. To do a http://www.urbangardensweb.com/ honlapon.