Edward O. Wilson (1984): „A velünk született képesség és egyben szükséglet, hogy az életre és az élet folyamataira fókuszáljunk.”

Az utóbbi években rendkívüli mértékben megnövekedett stresszt, a mentális betegségek nagy számát, az emberi élet egyensúlyának megbillenését többféle okkal magyarázzák. Az ökopszichológia szerint ezt az egyensúlyvesztést a természettel megbomlott emberi kapcsolat okozza. Ennek visszaállítása, a kölcsönös egymásrautaltság tudatos felismerése és a természettel való kapcsolat ápolása a problémák megoldásának gyökere.

Ezt az egyensúlyt helyreállíthatjuk munkahelyeinken is.

Az irodai munkahelyek kialakításának legfontosabb alapelve, hogy a munkakörnyezetet az ott dolgozó alkalmazottak igényei alapján kell megtervezni.

Napjainkban az alábbi tevékenységek válnak munkahely veszélyeztető tényezővé: a képernyő előtti tevékenység válik általánossá; probléma a tartós, szünet nélküli munka; jelentős a zaj; a munkaidő 70-75%-át ülve töltik a dolgozók; az írást a billentyűs munka váltja fel; alapvető igénnyé válik a légkondicionálás és terjednek a nyílt irodai terek. Ezek alapján a következő hatásokra lehet koncentrálni: stressz, testtartás problémák, sugárzás, esetleges látásromlás. Persze a környezeti követelmények erősen függenek a tevékenység jellegétől, hiszen az intenzív szellemi munkát jelentő fejlesztői tevékenység nyilván egészen más, mint egy ügyfélszolgálati munka.

Kimutatták azt is, hogy jelentősen csökkenthető a munkahelyi stressz, frusztráció és türelmetlenség, ha a dolgozók az ablakon keresztül a természetet látják. 2008-ban egy kísérlettel bizonyították, hogy sokkal stresszmentesebbek azok a munkatársak, akik a természetet látták az ablakon keresztül, mint azok, akik egy ablaktalan szobában ültek. Sokkal jobban érzik magukat azok a dolgozók, akik élő növényekkel voltak körülvéve. Mindezeknek fiziológiai okai vannak, hiszen kutatások bizonyították, hogy az interakció és a kapcsolat a természettel opiopid receptorokat (endorfin) aktivál az agyban, csökkenti a kortizol (szteroid hormon)-szintet, a vérnyomásra és a szívverésre is jótékony hatással van. A természetes fény emellett alapvető tényező a hangulat és az alvás tekintetében.

Napjainkban egyre népszerűbb tudományág a környezetpszichológián belül a biofília, az ember és a természeti környezet kapcsolata.

A bioília jelentése az élet, az élőrendszerek szeretete, a természet szeretete. Feltételezi, hogy genetikailag vonzódunk a természethez. Hiszen az emberi életünk történetének eddig jelentős részét természetközelben töltöttük. A természettől való nagymértékű elszakadás az elmúlt évszázadok hozadéka. A biofília az ősidőkből maradt ránk, jelentése: az emberi faj természethez való vonzalma.

A fogalmat először Eric Fromm használta az élő, létező dolgok felé mutató pszichológiai orientáció leírására. Végül a biofília hipotézist E. O. Wilson, amerikai biológus alkotta meg 1984-ben. Definíciója szerint mi emberek genetikai alapokra visszavezethetően ösztönös, belülről fakadó érzelmi vonzódással rendelkezünk más élőlényekhez. Anyagilag és fizikailag is függünk a természettől. Az embernek szüksége van egészsége és fejlődése érdekében, hogy a természethez mély és kiegyensúlyozott kapcsolat fűzze. Alapvető igényünk van esztétikai, intellektuális, kognitív és spirituális dolgokra.

Olvss tovább 10 hatékonyság növelő zöldd tippünkről az ideális munahelyért!

Források:
Forrás: E.O.Wilson (1984): Biophilia, wikipédia

Biofília, a természet vonzásában – Ökopszichológia gyökerek 1.

http://www.irodablog.hu/news/details?id=126820

képek: pinterest